Prijavite vašu lokaciju

PrijavaObrazac za prijavu brownfield lokacije možete preuzeti ovde, a za prijavu greenfield lokacije možete preuzeti ovde i popunjen obrazac poslati na e-mail: ledo@pirot.rs

Pirotski ćilim 

Pirotski ćilim, kao umetnički proizvod zaštićenog geografskog porekla, nalazi se na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. To je jedan od tri srpska ćilima koji će država predložiti UNESCO-u da se uvrtsi na listu svetske kulturne baštine.
Pirotsko ćilimarstvo prošlo je kroz nekoliko faza razvoja: Prva je doba njegovog formiranja u XVI veku, kada se radilo isključivo za domaće potrebe. Izrađivale su se jednostavne i neobojene prostirke: crge i šarenice. Druga faza obuhvata XVII i XVIII vek. U ovom periodu ćilimarstvo je znatno usavršeno i tkalo se na vertikalnom razboju, poznatom kao "pirotski razboj". U trećoj fazi, XIX vek, pirotski ćilim je dostigao najviše tehničke i estetske vrednosti, pravim bogatstvom ornamenata, boja i motiva. Tako visok stepen ćilimarske proizvodnje u narednoj četvrtoj fazi značilo je potpuno ovladanu tehniku proizvodnje, visoko kvalitetnu izradu, savršenu kompoziciju ćilima i četiri jasno izdifirincirana dela: ćenar spoljni, ploča, ćenar unutrašnji i polje. Po nazivu šara u polju naziv je i celog ćilima. Sve do kraja XIX veka ćilimi su bojeni prirodnim (biljnim) bojama a potom veštačkim (industrijskim) jer su pružale više nijanse jedne boje. Od juna 2003. godine pirotski ćilim kao proizvod zaštićen je od strane Zavoda za intelektualnu svojinu a na osnovu Zakona o geografskim oznakama porekla.

 

Pirotski kačkavalj 

Pirotski kačkavalj poznat je širom sveta zbog svoje specifične arome koja nastaje zahvaljujući bogatim pašnjacima.

Zajedničkom saradnjom Turističke organizacije Pirot i Mlekarske škole Pirot nastoji se na stalnoj promociji pirotskog kačkavalja, njegovoj degustaciji, prezentaciji i proizvodnji.  

Peglana kobasica 

Pirotska peglana kobasica je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa i upisana je u Registar oznaka geografskog porekla imena kao "Pirotska peglana kobasica" 2022. godine i tako je, pored pirotskog ćilima i pirotskog kačkavalja postala treći zaštićeni pirotski brend. Pirotska peglana kobasica je proizvod bez konzervanasa, aditiva i veštačkih boja. Ne obrađuje se termički i ne izlaže se dimu. Ovo je potpun ekološki i tradicionalni gastronomski proizvod.

Manifestacija - Sajam pirotske peglane kobasice, pokrenuta je 2013. godine. Proizvođači izlažu svoj proizvod na više od 40 štandova, a specijalni žiri i posetioci nakon degustacije biraju najbolje proizvođače ovog delikatesa.  

 

Pirotska grnčarija 

Umetnička vrednost i lepota pirotske grnčarije može uticati na savremene likovne stvaraoce koji rade na keramici, a i na zanatlije - grnčare bez velikog iskustva. Pirotska tradicionalna grnčarija je najpoznatija u Srbiji, a veoma poznata u Evropi.

 Izvor: Turistička organizacija Pirot

Certifikat

Vodič za investitore

vodic

Srpski >>>

Engleski >>>

Investirajte u Pirot >>>

Certifikat

FILM FRIENDLY LOGO

 

Privredna komora Pirot

PKP Logo

Kale

Strategija

 Strategija održivog razvoja opštine Pirot.
 
Download strategije.

Iz ugla privrede

anketa 005

Preuzmite upitnike:

Upitnik 1

Upitnik 2

Želite da postavite pitanje ili date sugestiju?

Kliknite ovde!!!

Procedure

 Postupak izdavanja odobrenja za izgradnju industrijskog objekta za koji odobrenje izdaje opštinska, odnosno gradska uprava.

Download postupka.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com